بعد از عقد نکاح یا ازدواج و تجربه شروع زندگی مشترک، طبق قانون برای زوج و زوجه حقوق و تکالیفی مشخص میشود که هردو باید به آنها عمل کنند، از جمله مهمترین تکالیفی که در این مسیر به عهده مرد است تامین مخارج زندگی و پرداخت نفقه زن میباشد، اگر شما نیز به هر دلیلی تصمیم به گرفتن نفقه خود دارید یا با چالشهایی در این مسیر همراه هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
نفقه چیست و شامل چه چیزهایی میشود؟
طبق ماده 1107 قانون مدنی «نفقه» شامل همه نیازهای متناسب و متعارف با وضعیت زن میباشد؛ نیازهایی همانند خوراک، پوشاک، مسکن، اثاثیه، بهداشت و درمان و…که بر مرد واجب است بعد از ازدواج تمامی هزینههای لازم برای رفع آنها را بپردازد، نحوه پرداخت چنین هزینههایی با توجه به شان زن، عرف، عادت منطقه و وضع مالی مرد مشخص میشود و زن میتواند به کمک وکیل مطالبه نفقه حق خود را از شوهرش طلب کند .
در مورد فرزندان نیز چنین قانونی صدق میکند؛ پدر در صورت داشتن استطاعت مالی به لحاظ شرعی و قانونی وظیفه دارد نیازهای مالی و مادی فرزندان خود را در اولویت نسبت به همسر قرار داده و همه آنها را تامین کند که این روند حقوقی نفقه فرزند نام دارد که با توجه اهمیت داشتن بحث فرزندان در موضوع نفقه پیشنهاد می دهیم در صورت امکان یک وکیل برای نفقه فرزند خود در نظر داشته باشید.
وکیل مطالبه نفقه و تفاوت مطالبه و دعوی نفقه
مطالبه نفقه حقوقی در هر حالتی از زندگی زناشویی و هر زمانی که زن اراده کند با توجه به شرایط مالی مرد ممکن است، شایان ذکر است که نفقه در دوران عقد یا به اصطلاح عقد اقطاع یا موقت به زن تعلق نمیگیرد مگر اینکه در حین عقد شرط شده باشد، به عبارتی مطالبه نفقه در هر حالتی ممکن است. اما روند دعوی مطالبه نفقه طی عملی با عنوان دادخواست صورت گرفته و معمولا بعد از جدایی زوجین در دادگاهی با عنوان دادگاه مطالبه نفقه و با شرایط خاص خود صورت میگیرد، برای آشنایی بیشتر درباره نحوه مطالبه نفقه خود میتوانید با انتخاب بهترین وکیل نفقه در تهران از طریق موسسه اسپاد وکیل مشاوره و راهنمایی بگیرید.
شروط پرداخت نفقه چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم نفقه طبق قانون، نفقه حق قانونی زن از مرد است و در صورت تمکین، زن میتواند با انتخاب یک وکیل برای نفقه و مراجعه به دادگاه درخواست خود را مطرح کند. بر اساس ماده 1107 قانون مدنی کشور نفقه شامل تمام نیازهای زن اعم از: مسکن، غذا، لوازم خانه، هزینههای بهداشتی و درمانی و هر نیاز دیگری که به طور کلی لازمه زندگی زوجه میباشد را شامل میشود.
در این باره قانون حدود و میزان دقیقی مشخص نکرده است و ملاک نفقه را با توجه به شرایط زوجین متناسب با وضعیت زن و طبق عرف زمان و مکان زندگی وی، و در طرف دیگر با توجه به استطاعت مالی مرد در نظر گرفته است. طبق ماده 1115 قانون مدنی اگر شوهر نفقه را پرداخت نکند، زن حق دارد به دادگاه مراجعه کرده و در مقابل دادگاه نیز طبق قانون موظف است میزان صحیح و مشخص نفقه زن را با توجه به وضعیت زوجه و شان خانوادگی و شرایط مربوطه مشخص کرده و شوهر را به پرداخت نفقه مشخص شده الزام کند.
وکیل مطالبه نفقه و چرایی عدم تعلق نفقه به زن
درست است که نفقه حق قانونی زن است اما در مواردی ممکن است قانون این حق را از او سلب کند:
- طبق ماده 1108 قانون مدنی: اگر زن بدون موانع مشروع از انجام هر یک از موارد تمکین امتناع کند، در این صورت مستحق دریافت نفقه نخواهد بود. به عبارتی عدم تمکین زن مجوزی برای نفقه ندادن همسر است.
- طبق ماده 1112 قانون مدنی: اگر عقد به صورت موقت باشد، نفقه به زن تعلق نمیگیرد مگر اینکه در زمان جاری شدن خطبه عقد شرط شده باشد و شوهر متهعد به پرداخت آن باشد.
- طبق ماده 642 قانون مدنی: اگر مردی با وجود استطاعت مالی و تمکین همسر، نفقه را پرداخت نکند یا از دادن نفقه اشخاص واجب النفقه امتناع کند، دادگاه میتواند او را به مدت سه ماه و یک روز تا پنج ماه به حبس محکوم کند.
- اگر مردی در شرایط مالی نامناسب و فقر بوده یا به هر دلیلی محکوم به پرداخت نفقه باشد اما از پرداخت آن امتناع کند، زن میتواند درخواست طلاق داده و قاضی نیز طبق قانون موظف است مرد را مکلف و مجبور کند که زن را طلاق دهد. به همین دلیل پیشنهاد میدهیم برای پیشگیری از چنین تجربههای تلخی حتما قبل از ازدواج با یکی از بهترین وکیل نفقه از موسسه «اسپاد وکیل» حداقل یک جلسه مشاوره و راهنمایی داشته باشید.
مدارک لازم برای درخواست نفقه
زوجه باید با در دست داشتن مدارک لازم برای درخواست نفقه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و نسبت به ثبت دادخواست پرداخت نفقه اقدام کند، مدارک لازم به شرح زیر است:
- سند ازدواج
- سند طلاق (در صورت جدایی)
- اسناد مالی؛ فیش حقوقی و گردش حساب بانکی و دیگر رسیدهای خرید
- کارت ملی
- شناسنامه
- اسناد پزشکی همانند گواهی پزشک مبنی بر بیماری یا ناتوانی زن
محاسبه هزینههای وکیل مطالبه نفقه
یکی از مهمترین دغدغههای زوجین هنگام مواجه با مسائل حقوقی انتخاب وکیل در حیطه مورد نظر و هزینههای مربوطه است، با توجه به موضوع این مقاله طبیعتا هزینه وکیل نفقه نیز ممکن است جز دغدغههای مالی و مهم شما در این مسیر باشد.
دو روش برای مشخص کردن حق الوکاله وکیل نفقه که بر عهده موکل است وجود دارد:
- بر پایه توافق طرفین بوده و هزینه را با توجه به حجم و فشار کاری پرونده پیشبینی میکنند، که در این صورت با توافق طرفین قراردادی بین آنها تنظیم میشود که با تمبر مالیاتی همراه است.
- اگر قرارداد خصوصی و بر پایه توافق طرفین نباشد نحوه محاسبه هزینه بر حسب تعرفه در زمان مربوطه است. در چنین پروندههای مالی همانند نفقه، با توجه به سقف مبلغ، میزان حق الوکاله بر اساس درصدی از نفقه مشخص میشود؛ مثلا در پروندهای با سقف 10 میلیون تومان، هزینه وکیل 6 درصد رقم پرونده را شامل میشود، یا پروندههایی تا سقف 100 میلیون تعرفه مربوطه رقمی نزدیک به 4 درصد رقم پرونده خواهد بود. برای آشنایی بیشتر و دقیقتر با هزینههای این مسیر میتوانید با ارتباط با موسسه ما و دریافت شماره تلفن وکیل نفقه روند مسیر مالی خود را هموارتر کنید.
سخن پایانی
به طور کلی اگر ازدواج زن به صورت عقد موقت نباشد وی میتواند در خواست پرداخت نفقه کند و مرد نیز طبق قانون و با توجه به وضعیت مالی خود موظف است به وظیفه حقوقی خود عمل کند، در غیر این صورت طبق قانون موظف است همسر خود را طلاق بدهد. بسیاری از زوجین در اواسط زندگی یا بعد از جدایی در مسیر پرداخت نفقه با چالشهایی همراه هستند به همین دلیل پیشنهاد میدهیم در صورت امکان یک وکیل خانواده برای خود انتخاب کرده و در هر مسیر با راهنمایی و مشورت وی تصمیم بگیرید. با آروزی محفلی گرم برای خانواده شما، سپاسگزاریم که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.