بعد از ازدواج زن و مرد هر یک وظایف خاص خود را دارند، مثلا گرفتن جشن عروسی به عهده مرد و تهیه اسباب و اثاثیه خانه بر عهده زن است، البته این وظایف با توجه به فرهنگ منطقه زوجین و عرف آن متفاوت خواهد بود، بعد از مدتی اگر زوجین سازگاری لازم را باهم نداشته باشند و بخواهند از یکدیگر جدا شوند معمولا زن تصمیم میگیرد که جهیزیه خود را به جای دیگری منتقل کند که در بیشتر موارد این کار با مخالفت مرد همراه است، یا مرد بدون اطلاع زن جهیزیه او را به جای دیگری منتقل میکند؛ در این قسمت است که بحث استرداد جهیزیه و مسائل مربوط به آن مطرح میشود. اگر شما نیز دغدغههایی از این نوع دارید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
قانون استرداد جهیزیه چیست؟
برای شروع زندگی مشترک زوجین نیازمند یک سری اسباب و اثاثیه هستند، طبق قانون مدنی فراهم کردن این وسایل به عهده مرد است و به عنوان بخشی از نفقه زن در نظر گرفته میشود؛ پس مرد به موجب قانون موظف به تهیه جهیزیه بوده و زن وظیفهای در این زمینه ندارد. با وجود عدم وظیفه زن در فراهم کردن جهاز، در بیشتر موارد بر اساس عرف، زوجه (زن) جهیزیه لازم را فراهم میکند، با توجه به عدم تکلیف وی در این امر زوجه مالک اصلی اسبابی است که تهیه کرده است و هر زمانی که بخواهد به هر علتی میتواند نسبت به استرداد آنها اقدام کند. قانون استرداد جهیزیه یا پس گرفتن جهاز شامل همان قواعد و قوانینی مدنی میشود که در قانون مدنی آمده است و قانون جداگانه دیگری وجود ندارد.
مراحل استرداد جهیزیه
همانطور که پیشتر گفتیم اگر زوجین در مسیر جدایی و بعد از آن به توافقی با یکدیگر نرسند و مرد بدون هماهنگی زوجه (زن) محل جهاز او را تغییر دهد بازگرداندن آن با یک ارائه دادخواست مربوطه همراه است، مسئله استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف یا دادگاههای خانواده مطرح است، استرداد جهیزیه از طرف دادگاه مراحل خاص خود را دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
- ارسال اظهارنامه رسمی استرداد جهیزیه از طرف زن به مرد
- مشورت با وکیل مربوطه و اعطای وکالت به وکیل خانوادگی
- ثبت دادخواست در سامانه ثنا
- پیوست کردن مدارک اثبات کننده جهیزیه از قبیل سیاهه یا فاکتور خرید به دادخواست
- طرح دادخواست تامین
- ابلاغ دادخواست تامین به مرد
- اجرای دادخواست تامین
- روند رسیدگی دادگاه به پرونده
- تقدیم دادخواست با عنوان استرداد جهاز به دادگاه خانواده (شورای حل اختلاف: اگر بهای جهاز کمتر از ۲۰ میلیون باشد.)
- صدور و ابلاغ دستور تعیین وقت جلسه رسیدگی به دعوای استرداد جهیزیه
- حضور خواهان و خوانده دعوا در جلسه مربوطه
- ارائه پرونده شهود توسط خواهان در دادگاه برای اثبات ادعای خویش
- صدور حکم استرداد جهاز
برای هرچه سریعتر گرفتن حکم استرداد جهیزیه خود میتوانید با متخصصان این حوزه در موسسه حقوقی اسپاد درتماس باشید.
مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه
برای ادله اثبات دعوای استرداد جهیزیه و به عبارت بهتراسترداد جهیزیه از شوهر مدارکی لازم است از روند قانونی کار طی شود که عبارتاند از:
- سند نکاح یا سند طلاق؛ مدارکی که اثبات کننده وجود زندگی مشترک در خانه مشترک هستند
- سند و مدارکی مبنی بر اثبات خرید جهیزیه همانند سیاه یا فاکتورهای خرید جهاز
- شهادت شهود یا استشهادیه ( در صورت وجود نداشتن فاکتور یا سیاهه و…)
- اسناد هویتی خواهان از قبیل شناسنامه، کارت ملی و…
نحوه تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه
از آنجا که تنظیم دادخواست استرداد جهزیه با سایر درخواستها شباهت زیادی دارد بهتر است اطلاعات بیشتری درباره آن داشته باشید، این دادخواست در بخش جزئیات مربوطه دارای تفاوتهایی است، فرد متقاضی این دادخواست باید عوامل زیر را رعایت کند:
زوجه باید به دفاتر الکرونتیک خدمات فضایی مراجعه کرده و فایل دادخواست خود را در قالب ورد تحویل دهد، همچنین ثبت این دادخواست توسط خود شخص پس از تکمیل آن بر اساس نمونه دادخواست جهیزیه در سامانه مروبطه ثبت شود.
در قسمت مربوط به خواهان و خوانده، اطلاعات هویتی فرد مثل نام، نام خانوادگی، نام پدر، آدرس و شماره ملی را وارد نماید.
در قسمت ستون خواسته به طور خلاصه خواسته خود مبنی بر صدور حکم استرداد جهیزیه و همچنین پرداخت خسارت دادرسی را ذکر کند.
در قسمت دلایل و منضمات، دلایلی اثبات کننده همانند مالکیت بر جهیزیه خود را بنویسد، این دلایل میتواند شامل گزینههایی از جمله : شهادت شهود، لیست سیاهه جهیزیه، فاکتور و سایر موارد باشد.
تکمیل قسمت شرح خواسته؛ زوجه باید این قسمت را مبنی بر درخواست خود یعنی استرداد جهیزیه برای قاضی دادگاه توضیح دهد.
فراموش نکنید که زوجه باید بتواند برای اثبات استرداد جهیزیه همه مباحث و دلایل مطرح شده را به دادگاه ارائه دهد و صرفا نوشتن آنها در قسمت خواستهها کافی نیست.
مدت زمان استرداد جهیزیه چقدر است؟
اگرچه این دعوی به ظاهر ساده و بدون دردسر است اما بهتر است بدانید که مسائل حقوقی خاص خود را دارد و نباید بدون داشتن دلایل حقوقی کافی در این زمینه اقدامی کرد، در نتیجه مشورت با وکیل خانوادهای که با چنین اموری آشناست را به شما پیشنهاد میدهیم. همچنین به یاد داشته باشید که استرداد جهیزیه یک امر قانونی است و اگر با این منطق که همانگونه که جهیزیهام را آوردم همانگونه هم میبرم عمل کنید شوهر شما میتواند شکایت خیانت در امانت کرده و طی کردن این پروسه را برای شما دشوار کند. مدت زمان استرداد جهیزیه بستگی به قدرت و تجربه وکیل مربوطه در این زمینه و رای دادگاه نیز بستگی دارد، در نتیجه زمان آن متفاوت است. همچنین میتوانید از طریق استرداد جهیزیه با سیاهه نیز اقدام کنید.
اعتراض به حکم استرداد جهیزیه
اعتراض و شکایت در این مبحث فقط مختص زوجه (زن) نبوده، مرد هم میتواند در شرایطی نسبت به حکم صاد شده اعتراض کند در این موارد شرط استرداد جهیزیه مطرح میشود که شامل دو مورد زیر است.
ثبت لوازم تهیه شده و خریداری شده توسط مرد در طول زندگی که جزو جهیزیه اولیه نبوده است.
ثبت لوازم جایگزین از طرف مرد به جای اقلام جهیزیه خراب در لیست جهیزیه.
حق الوکاله وکیل برای استرداد جهیزیه
دغدغه بسیاری از زوجین در حین جدایی دغدغههایی مالی مثل هزینه وکیل برای استرداد جهیزیه چقدر است میباشد، هزینه چینین پروندههایی معمولا با توجه به ارزش مادی جهیزیه، وضعیت زوجه و توافق دوطرفه بین وکیل و موکل محاسبه میشود برای تجربه تصمیمهای بهتر در حوزه دعاوی خانواده و پروندههای این چنین به شما پیشنهاد میدهیم که از قبل با شخصی به عنوان وکیل خانواده در ارتباط بوده و وکالتهای لازم را به او بدهید. انتخاب یکی از بهترین وکیل استرداد جهیزیه تهران نیز میتواند در این مسیر به شما بسیار کمک کند. همچنین برای آشنایی بیشتر با مسائل حقوقی در این زمینه میتوانید با وکیل تمکین در ارتباط باشید.
سخن پایانی
بر اساس مواد قانونی و تبصرههای آیین دادرسی مدنی، هر زمان، شخصی بخواهد مالی که به او تعلق داشته را مسترد کند و دیگری، از استرداد مال امتناع کند مدعی مالکیت می تواند با ثبت دادخواست استرداد اموال و اثبات مالکیت خود، اقدام به پس گرفتن آنها نماید. با توجه به مال بودن جهاز، پس گرفتن جهاز نیز شامل این تعریف میشود و زوجین با توجه به شرایط خود میتوانند برای استرداد اقدام و حتی علیه این عمل کار شکایت کنند، در این مسیر بهتر است با وکیلی با تجربه در حیطه مربوطه مشورت کنید، کانون گرم خانواده شما آرزوی قلبی ما است، ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.
سوالات متداول
در صورتی که در طول زندگی مشترک خسارتی به جهزیه وارد شده باشد آیا ان خسارت از شوهر قابل مطالبه است؟
در بعضی از مواقع ممکن است در زندگی زناشویی پیش بیاید که بخشی از جهیزیه از بین برود و خسارت ببیند همانطور كه قبلا گفته شد جهيزيه بصورت یک مال امانت در زندگي مشترك در نزد شوهر مي ماند و شوهر در اين مورد امين اموال مربوطه محسوب مي شود. طبق قانون مربوط در بحث قانون مدنی ، امين، که در اینجا شوهر میباشد مسئول جبران تلف يا نقصان مالی كه به او سپرده شده نیست مگر در صورت تعدي يا تفريط؛ يعني خسارت اموالي كه به صورت ناخواسته و غیر ارادی تلف مي شوند قابل مطالبه نيست ولي در مقابل خسارت اموالی كه شوهر عمداً تلف يا ناقص مي كند کاملا قابل مطالبه است و پیگرد قانونی دارد.
فاکتور یا سیاه چه ویژگیهایی دارند؟
با جزئیات تمام باید ذکر شده باشند همانند جنس، رنگ، نوع و تعداد
فاکتور یا سیاه حتما باید توسط داماد امضا و اثر انگشت خورده باشد
شهودان از طرف زوجین برگه سیاهه را امضا و اثر انگشت بزنند.
چرا برای استرداد جهیزیه باید وکیل بگیریم؟
وکیل مربوطه در این مسیر روند کار حقوقی شما را به بهترین و سریعترین حالت ممکن پیش میبرد، او موظف است دادخواست را جهت ثبت و رسیدگی ارائه دهد و آن را به یکی از شعب دادگاه خانواده بفرستد، همچنین نوشتن دادخواست به بهترین شکل ممکن یکی دیگر از این دلایل هست، همچنین وکیل به دلیل داشتن تجربه لازم در این زمینه به راحتی حق و حقوق موکل خود را خواهد گرفت.
بعد از ازدواج زن و مرد هر یک وظایف خاص خود را دارند، مثلا گرفتن جشن عروسی به عهده مرد و تهیه اسباب و اثاثیه خانه بر عهده زن است، البته این وظایف با توجه به فرهنگ منطقه زوجین و عرف آن متفاوت خواهد بود، بعد از مدتی اگر زوجین سازگاری لازم را باهم نداشته باشند و بخواهند از یکدیگر جدا شوند معمولا زن تصمیم میگیرد که جهیزیه خود را به جای دیگری منتقل کند که در بیشتر موارد این کار با مخالفت مرد همراه است، یا مرد بدون اطلاع زن جهیزیه او را به جای دیگری منتقل میکند؛ در این قسمت است که بحث استرداد جهیزیه و مسائل مربوط به آن مطرح میشود. اگر شما نیز دغدغههایی از این نوع دارید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.