خوش سرانجام نبودن هر ازدواجی امری محتمل برای هر فرد با هر شرایطی است و امروزه با توجه به کثرت مهاجرت ایرانیان به کشورهای خارجی، در خصوص طلاق زوجین ایرانی موضوع مبتلابه، اعتبار طلاقی است که زوجین با مراجعه به مراجع قضایی کشورهای خارجی اخذ مینماید و در صدد اعتبار بخشیدن به آن در کشور ایران هستند که در اصطلاح حقوقی آن را تنفیذ طلاق صادره از کشور خارجی در سیستم قضایی ایران گویند. موسسه حقوقی بین المللی نیک فرجامان اسپاد در راستای وظیفه اجتماعی خود در این مقاله سعی در ارائه مطالبی جهت آشنایی افراد درگیر با تنفیذ طلاق خارجی دارد، امید است که راه گشا باشد.
طلاق چیست؟
طلاق واژهای عربی است که در علم کلام درمعنای رها کردن و گشودن گره به کار میرود، اما در فقه اسلامی و قانون ایران در معنای انحلال رابطه زناشویی در عقد نکاح دائم با لفظ مخصوص میباشد که معادل لفظ «هلش» فارسی برگرفته از پارسی میانه در فقه زرتشتی است.
با توجه به حاکمیت احکام دین مبین اسلام در حقوق ایران، طلاق حلالی مغضوب در اسلام بوده و از این جهت برای این عمل حقوقی در قانون مدنی و حقوق خانواده ایران سختگیریهایی در نظر گرفته شده است. از جمله اینکه حق طلاق را تنها مختص مرد دانسته و وقوع آنرا منوط به حکم شرعی یا همان رای قاضی مورد تایید قوه قضائیه ایران نموده است و استفاده از لفظ خاص یا صیغه طلاق با حضور دو شاهد مرد عادل الزامی کرده است و… .
تنفیذ چیست و چگونه میتوان طلاق خارجی را تنفیذ کرد؟
در علم لغت واژه تنفیذ فاقد معنای یگانه و واحدی است و در مفهوم استوار کردن، انجام دادن، نفوذ دادن، اجرایی نمودن، اجازه دادن، اعتبار بخشیدن و معتبر کردن به کار میرود، اما در عالم حقوق مورد اسنفاده لفظ تنفیذ در موارد اعتبار بخشی به اعمال حقوقی است که قبل از تنفیذ نه باطل هستند و نه صحیح؛ که با تأئید بعدی تبدیل به عمل حقوقی صحیح میگردد، مانند تنفیذ عقد فضولی توسط مالک، تنفیذ وصیت به بیش از یکسوم ترکه توسط ورثه و تنفیذ طلاق خارجی توسط محاکم ایران و… .
طبق قانون ایران طلاق از احوالات شخصی محسوب میگردد و تمام اتباع ایرانی خواه مقیم ایران باشند یا نباشند برای اینکه طلاق آنها مورد شناسایی دولت ایران و دارای اعتبار و اثرات حقوقی مختص آن گردد، میبایست طبق قانون ایران واقع شده باشد، حال در فرضی که فردی به هر دلیل و طریق حکم طلاقی از کشور خارجی دریافت مینماید برای اعتبار بخشی به آن در ایران، میبایست طی دادخواستی با عنوان تنفیذ طلاق خارجی، آنرا به تأئید مراجع قضایی صالح ایران برساند که در صورت قبول محکمه، طلاق خارجی صادره همچون طلاق صادره از محاکم ایرانی دارای اثرات حقوقی مختص خود میگردد، به این فرآیند تنفیذ طلاق خارجی میگویند.
موسسه حقوقی بین المللی اسپاد با بهرهگیری از وکلای مجرب خانواده و با سابقه در زمینه تنفیذ طلاق خارجی آماده ارائه مشاوره تخصصی و قبول وکالت حرفهای از افراد متقاضی میباشد.
موارد مرتبط با تنفیذ طلاق خارجی در حقوق خانواده
در حقوق ایران مجموعه قوانینی که ناظر به تنظیم روابط خانوده هستند شامل سه بخش مهم می باشد:
- ازدواج: شامل مباحثی مانند (مهریه، نفقه)
- طلاق: شامل مباحثی مانند (فسخ و تنفیذ طلاق خارجی)
- روابط والدین با فرزندان: شامل مباحثی مانند (نسب، قرابت، نفقه، حضانت)
هر کدام از این مسائل و احکام ویژه خود را دارند، که در خصوص هریک از مقررات مربوط میتوانید با وکیل مهریه، وکیل ازدواج، وکیل طلاق، وکیل نفقه، وکیل حضانت و… مشاوره نمائید. لیست خدمات خانواده و وکلای موجود در موسسه اسپاد را می توانید در این صفحه مشاهده کنید تا از طریق شماره تماس های زیر با ما در ارتباط باشید.
همین حالا با کارشناسان ما صحبت کنید
مهمترین نکات تنفیذ طلاق خارجی
- در نظر محاکم ایران طرح دعاوی از قبیل تنفیذ طلاق خارجی و الزام به ثبت طلاق خارجی نوعی دور زدن قانون خانواده ایران محسوب میشود و به واسطه تفاوتهای موجود در قوانین طلاق ایرانی با طلاق سایر کشورها، اصل بر این است که طلاقهای صادره از محاکم خارجی و بیگانه فاقد اثر حقوقی در ایران بوده و قابلیت تنفیذ در محاکم ایران را ندارند.
- استثنائاً با توجه به حاکمیت احوال شخصیه بر طلاق اتباع ایرانی مقیم خارج از کشور، در صورت اثبات صدور طلاق بر اساس قانون موضوعه ایران طلاق خارجی قابل تنفیذ در محاکم ایران خواهد بود که در این موارد، شخص خواهان تنفیذ طلاق خارجی، موظف به ارائه ادله کافی در خصوص رعایت شرایط صحت طلاق وفق قانون ایران از جمله مشخص بودن نوع طلاق، کیفیت بذل مهریه یا قبول بذل، رعایت یا عدم رعایت قواعد آمره طلاق و… میباشد.
- خواهان تنفیذ طلاق خارجی که مدعی رعایت مقررات طلاق طبق قانون ایران است ملزم به اثبات این مسئله است که مقررات فوق الذکر از طریق دفاتر کنسولگری یا دفاتر بینالمللی مربوط به روابط دیپلماتیک دولت جمهوری اسلامی ایران اجرا گردیده است.
- در صورت عدم وجود شرایط بیان شده خواهان طلاق میبایست طبق قانون ایران اقدام به طرح دعوی طلاق در محاکم ایران بنمایند.
مدارک مورد نیاز برای تنفیذ طلاق
- مدارک احراز هویت زوجه؛ کارت ملی و شناسنامه
- مدارک اثبات نکاح؛ سند ازدواج دائم یا همان عقدنامه
- اصل حکم طلاق صادر شده توسط مقام قضایی خارجی
- ترجمه رسمی حکم طلاق
- ارائه وکالتنامه در تمامی مراحل قانونی (در صورت داشتن وکیل)
نمونه احکام تنفیذ طلاق
سخن پایانی
آرزوی وکلای موسسه حقوقی بینالمللی اسپاد این است که سرانجام زندگی مشترک هیچ زوجی ختم به طلاق نگردد، امّا گاهاً چارهای جز جدایی و طلاق باقی نیست، با توجه به تخصصی بودن امر طلاق و پیچدگیهای قوانین طلاق و تنفیذ طلاق خارجی در محاکم ایران توصیه میگردد قبل از هر اقدامی در این زمینه با وکلای مجرب و با تجربه مشورت نموده و در صورت مهیا بودن شرایط از وکیل در پرونده خود استفاده نمائید. موسسه حقوقی بینالمللی اسپاد با توجه به رسالت خود در ارائه مناسبترین و بهترین خدمات حقوقی و با در نظر گرفتن منصفانهترین هزینه آماده همراهی شما در دعاوی تنفیذ طلاق خارجی میباشد.